“Flipped Classroom”‘un Tamamlayıcısı Gamification

1 470

Google Apps & “Flipped Classroom”‘un Tamamlayıcısı Gamification

1896989_10152702584034829_1003548168_n

22 Mart’da Türkiye Özel Okullar Birliği’ nin büyük bir organizasyonla düzenlediği, birçok okulun katılımcı ve sunum sahibi olarak toplandığı, herkesin eğitim teknolojileri konusunda eli boş dönmediği bir etkinlik oldu “Eğitim Teknolojileri Platformu” kısaca  #etpistanbul.

Benim de o gün büyük heyecanla hazırlandığım bir sunum yaptım.

Yaklaşık iki buçuk yıl önce okulumuzun “Fatih Projesi” kapsamında pilot okul seçilmesiyle eğitim teknolojileri  konusuna ilgi duymaya ardından araştırmaya ve öğrenmeye başladım. Hani denir ya “öğrenmenin sonu yok” diye, hem teknoloji hem de bilginin sonu olmayacağına göre yolun belki çok başında ve öğreneceklerimin kıyısındayım.

 2002 yılını sonlarına doğru “Flipped Classroom” ideolojisiyle tanıştım.

-“Aslında ben düşünmüştüm bunu yapmayı.”

-“Ben uygulamıştım ama adını bilmiyordum.”

Şeklinde bahsedilen eğitim trendlerinden bir tanesi.

BLOOOG-2

Kısaca tekrar özetlemem gerekirse sınıftaki kısıtlı süremizi öğrenme türleri farklı öğrencilerimize tek tip modelle ders anlatarak ve kalan sürede soru çözerek değil, süreci terse çevirip,  farklı öğrenme türlerine hitap eden  (görsel,işitsel, yazılı,…) materyallerle desteklenmiş konu anlatımlarına öğrencilerin evde istedikleri gibi çalışması özgürlüğünü vererek,  sınıfta ise pekiştirici grup çalışmaları ve soru çözümleriyle süreci tamamlamaktır.

Kazandıklarım…

  • Bu ideolojiyi sınıf iklimine uygun hale getirmek için aslında önce öğrencilerimle teknoloji kullanımı konusunda bayağı bir ön çalışma ve ısınma dönemi geçirdik. Çoğu “Google Hesabı” açmayı “Google Uygulamaları”nı kullanmayı yeni öğrendi.
  • Ardından benim hazırladığım videoları seyrederek, gönderdiğim “Google Forms” testleriyle kendilerini sınamayı ve soru işaretleriyle sınıfa büyük bir ön hazırlıkla gelmeyi öğrendiler.
  • Her dersimizden sonra tahtadaki yazılanları “-pdf” formatı ile kaydedip onlarla “Google Drive ortamında paylaşmam ve bir portfolyo oluşturmak, sınıfa gelmeyen öğrencilerimin bile ders notlarına ulaşmasını sağlamak .

drive-2

 

Böyle devam ederken bir şeylerin eksikliğini duymaya başladım. O da homojen olmayan bir sınıfta “ödev yapma alışkanlığı”  ya da “sorumluluk bilinci” eksik öğrencilerin derse hala ön hazırlık yapmadan gelmesiydi.

Bu noktada yalnız başına öğretim yöntemini değiştirmenin yetmediğini bunun yanında bir de davranış değişikliğine veya sorumlulukları yerine getirmeye teşvik edecek bir sebebe ihtiyacım olduğunu anladım.

drive-1

Bu yılın başında sanki o eksik parçayı tamamlamak için bir işaret geldi. Bir arkadaşım Gamification (oyunlaştırma) kursundan bahsetti. Hemen başladım ve yaklaşık 15 haftalık bir kurs aldıktan sonra hem insan psikolojisi hem de öğrenme ve davranış değişikliği sürecinde oyun ve eğlencenin yeri ve önemi noktasında çok şey öğrendim. Sertifikam şu an yolda.

Gamification ne demek? Bu sorunun yanıtını verirken aşağıdaki iki resim arasındaki farkı düşünmenizi rica edeceğim.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
indir (4)

 

Gamification: oyun öğelerini (puanlar, bonuslar, canlar, seviyeler, rozetler, ödüller ve liderlik tabloları) kullanarak aslında insan önemli motivasyon araçlarından biridir.ları oyun dışı bir amaca teşvik etmektir.

 

IMG_0448

Ben de 9. sınıfımda bir“BONUS sistemi oluşturdum. Ödev kontrolleri, sınıf içi performanslar, sınıfta sorulan sürpriz sorulara verilen yanıtlar ve grup çalışmalarındaki performanslar doğrultusunda puanlar veriyorum.

Bu puanları her gün ders notlarıyla beraber Google Drive’da oluşturduğum bir Tablo ile onlarla paylaşıyorum. (Bu tablonun paylaşımını öğrencilere açarken yalnızca görüntüleyebilir-değişiklik yapamaz) olarak ayarlamayı unutmayınız. 🙂

drive-3

IMG-20140403-WA0001
Ay sonunda toplanan puanlar doğrultusunda koyduğumuz sisteme göre ilk 3 öğrenciye rozet veriyorum

  • Bazen de okulun panosuna ayın yıldızları diye resimlerini asıyorum. Tabiki Facebook bakış açısıyla “like” sayılarını arttırmak için daha çok çalışmaya ve bir sonraki ay için puan toplamaya başladılar. 🙂

Sunumumda gamification’ın detaylarından ve somut bir örnek olarak gördüğüm kayda alınmış bir ders saatinden örnek sundum.

Sunumumun detaylarını aşağıdaki linkten okuyabilir soru ve yorumlarınızı bana ulaştırabilirsiniz. Sunumdaki videolar açılmayabilir. (Malum sebeplerden :))

Sunum:

Sınıfımdan somut bir ders örneği:

 


http://prezi.com/odw1zqzabv7b/?utm_campaign=share&utm_medium=copy
http://www.thefuntheory.com/

Sunum sırasında çekilmiş videoyu  da yakın zamanda sizlerle paylaşacağım. Yorumlarınız ve eğer varsa sorularınızı bekliyorum. 🙂

1 yorum Yapıldı
  1. […] Ve uzun bir dönemin başından sonuna hızlı bir şekilde geldik. Bu burada, bu ders kapsamındaki son yazım.Veda vaslını en sona bırakarak, bugün bahsetmek istediğim konuya giriş yapmak istiyorum. Geçen hafta sınıfları ters yüz etmiştik (Flipped Classroom). Haydi bu hafta da bu sınıfları oyunlaştıralım. Oyunlaştırmak? İlgini çekti değil mi? Çünkü biz yediden yetmişe, geçmişten günümüze oyunları seven bir milletiz. Biraz seni üzecek ama oyun ile birazdan anlatacağım oyunlaştırmak biraz farklı kavramlar. Peki, nedir bu oyunlaştırma? Oyunlaştırma, insanları aslında yapmayı hiç düşünmedikleri ya da yapmak isteseler de yapmadıkları şeyleri yapmaya teşvik eden (motive) eden bir sistem. Oyunlaştırmayı eğitim sisteminde kullandığımızda ise homojen olmayan sınıf ortamlarında öğrencileri motive etmeye yarayan, onları ortak hedef arkasında koşturan bir sisteme dönüşüyor. Konuyu evde öğrettirdiğimiz öğrenciler sınıfta oyun oynar gibi soru çözüp kendilerini daha da geliştirebilme imkanı buluyorlar. Oyunlaştırma sayesinde bir kaç öğrenci değil, sınıfın tamamı aktif oluyor. Bir öğretmenimiz bu oyunlaştırma yöntemi ile deneyimlerini ve sınıfında uyguladığı bir çalışmayı bir sitede paylaşmış. Onun görüşlerini okumak ve oyunlsştırma hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için tıklayıver. […]

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.