
Google Glass ile Eğitimde Giyilebilir Teknolojiler Devri
Giyilebilir Teknolojiler Devri
Birçok teknoloji firmasının son yıllarda yaptığı atılımlar ile bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz teknolojiler hızla hayatımıza girmeye başladı. Giyilebilir teknolojiler de bunlardan birisi. Giyilebilir teknolojiler alanında faaliyet gösteren firmalar hızla artıyor Google da bu alanda faaliyet gösteren firmalardan birisi ve Google Glass projesiyle giyilebilir teknolojiler alanında büyük bir atılım yaptı ve her geçen gün yeni özellikler ekleyerek bu icadını geliştirmeye devam ediyor. Google Glass eğitimden, sağlığa, spordan, turizme bir çok sektörde kullanılacak en önemli teknolojik gelişim olarak görülüyor.
Bu yazımda sizlere son 10 gündür deneme fırsatı bulduğum Google Glass hakkındaki deneyimlerimi, cihazın nasıl kullanıldığını, özelliklerini ve gelecek için eğitimde bize neler vaat ettiğinden bahsedeceğim.
Google Glass Nedir?
Google Glass için, herkesin günlük hayatında kullanımı için tasarlanmış ilk giyilebilir bilgisayar diyilebiliriz. Google Glass titanyum çerçeve üzerine oturtulmuş batarya, kamera, mikrofon, hoparlör, işlemci, harekat algılayıcı sensör, touchpad ve prizma ekrandan oluşuyor.
Aynı zamanda bu çerçeve üzerine değiştirilebilir lensler eklenebiliyor ve günlük hayatta kullandığınız numaralı gözlükleriniz veya güneş gözlükleriniz ile birlikte kullanabiliyorsunuz.
Google Glass Özellikleri
Google Glass sayesinde mobil cihazlarınızla yaptığınız bir çok işlemi Google Glass ses tanıma (voice action) özelliği ile yapabiliyorsunuz. Ses komutlarını Google Glass’a iletmek için gözlüğü takıp toucpad’e dokunuyoruz ve ‘Ok, Glass’ dediğimizde kullanabileceğimiz sesli komutlar ekranda listeleniyor. Sesli komutlar yardımıyla Google’da arama yapma, resim çekme, video kaydetme, yön bulma, mail yollama gibi işlemleri yapabilirsiniz.
Cihazın devrim niteliğindeki bir başka ayırt edici özelliği ise, titreşimli dinamik hoparlörü. Bu parça kulak kemiğinize gönderdiği titreşimler sayesinde kulağınızda ses dalgaları oluşturarak sesleri kulağınıza iletiyor ve Google Glass’ın sizinle iletişim kurmasını sağlıyor.
Google Glass’ın sağ üst kısmında yer alan prizma ekran sayesinde size yaklaşık 2.5 metre ilerinizde 60 cm’lik yüksek çözünürlüklü bir ekran görmenizi sağlıyor.
Google Glass 5MP kamerası ile yüksek çözünürlüklü resimler ve 720p HD kalitesinde videolar çekmenize imkan veriyor. İsterseniz gözlüğün sağ üst kısmında bulunan düğmeye basarak veya ayarlar menüsünden ‘Göz Kırpınca Fotoğraf Çek’ seçeneğini aktive ederek kolayca fotoğraf çekebilirsiniz.
Google Glass sağ tarafında bulunan touchpadi kullanarak ekran seçeneklerini kaydırma, seçme, menüye geri dönme gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Touchpad’i kullanmak için 3 temel hareket vardır.Bu dokunmatik hareketler;
- İleri-Geri Kaydırma: Bu hareketle zaman tünelindeki nesneleri hareket ettirirsiniz.
- Tek Dokunma : Nesneyi seçmek için kullanılır.
- Aşağı Doğru Kaydırma : Bu hareket açık olan bir seçeneği kapatarak bir önceki menüye geri dönmenizi sağlamaktadır.
Google Glass 16 gb dahili hafızaya sahiptir. Bu alanın 3.5 GB’lık kısmını Google Glass kullanır ve sizin kullanımınıza 12.5 GB’lık bir alan kalmaktadır. Cihaz Google Cloud servisiyle de senkronize olarak çalışmaktadır. Çektiğiniz videoları ve fotoğrafları hesabınıza kolayca yedekleyebilirsiniz.
Google Glass’ı İnternete Bağlamak
Google Glass şimdilik sadece kablosuz internet aracılığıyla internete bağlanmaktadır. Cihazı internete bağlamak için
- https://glass.google.com/u/0/setup adresine girerek internet kurulumunu başlatıyoruz. Internet kurulumunu akıllı telefonlarınıza kurabileceğiniz MyGlass App sayesinde de yapabilirsiniz.
- Bir sonraki adımda karşımıza gelen ekrana Kablosuz ağ adımızı ve şifremizi yazıyoruz.
- Bu adımda sonra internete bağlanmamız için sistem bir QR kod oluşturmaktadır.
- Google Glass üzerindeki touchpadi kullanarak Settings menüsüne girip burdan Wi-Fi Settings’i seçiyoruz.
- Join Network seçeneğine dokunup ağ listesinden kablosuz ağı seçiyoruz ve bilgisayarın ekranında bulunan QR koda Google Glass ile bakıp kodu okutarak internete bağlanıyoruz.
Google Glass Uygulamaları
Glassware Nedir?
Tüm mobil cihazlarda olduğu gibi Google Glass’a da uygulamalar yükleyip, Google Glass’dan daha fazla verim alabilirsiniz. Glassware ,Google’un bilişim dünyasına eklediği yeni bir terim. Bu terim Google Glass’a yüklenebilen uygulamaları ifade etmektedir. Google Glass’ta sorunsuz olarak çalışan uygulamaları https://glass.google.com/u/0/glassware adresinden görebilirsiniz.
Google Glass Uygulama Kurulumu
Google Glass uygulama kurmak için;
- https://glass.google.com/u/0/glassware adresine giriş yapıyoruz ve aşağıdaki ekran karşımıza geliyor.
- Bu pencereden kullanmak istediğimiz uygulamanın üstüne tıklıyoruz, karşımıza uygulama hakkında bilgi veren bir pencere açılıyor. Uygulamayı kurmak için bu pencerenin sağ üst köşesinde yer alan ON butonuna tıklayarak uygulamayı Google Glass’a kurmuş oluyoruz.
Google Glass ile Web Sayfalarını Görüntülemek
Google Glass ile web sayfalarını görüntüleyebilmek için ulaşmak istediğimiz sayfayı “Ok Glass, Google apple.com” diyerek Google’da arattırıyoruz. Ekranda listelenen arama sonuçlarını touchpad yardımıyla kaydırarak göz atmak istediğimiz arama sonucuna geliyoruz ve toucpade dokunup “View Website” seçeneğine dokunuyoruz. Web sayfalarında gezinmek için bazı touchpad hareketleri bulunmaktadır. Bunlar;
Sayfayı Aşağı-Yukarı Hareket Ettirme
Touchpad üzerinde tek parmağınızı ileri geri hareket ettirerek web sayfasını aşağı-yukarı doğru hareket ettiririz.
Sayfayı Yakınlaştırma
Touchpad üzerine iki parmağınızla dokunup ileri geri hareket ettirerek sayfayı yakınlaştırıp uzaklaştırırız.
Sayfada Gezinme ve Linklere Tıklama
Google Glass’ta bir web sayfasını görüntülediğinizde aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi ekranın ortasında yuvarlak bir imleç gözükmektedir. Bu imleç sayfada bulanan linklere tıklamamızı sağlayan bilgisayardaki fare imlecinin işlevini görmektedir. Bu imleci linklerin üzerine getirmek için touchpad üzerine iki parmağınızla basılı tutup başınızı sağa-sola ve aşağı-yukarı hareket ettirerek ulaşmak istediğimiz linkin üzerine geliyoruz ve toucpade dokunup “Selecet Link” seçeneğine dokunarak linklere ulaşıyoruz.
Peki, Google Glass Eğitime Ne Gibi Yenilikler Getirecek?
Teknoloji o kadar büyük bir hızla ilerliyor ki takip etmek artık zor bir hale geldi. Bir çoğumuz mobil teknolojilerin eğitime girmesine yeni alışmıştık ki, Google, Google Glass ile giyilebilir teknolojilerin yakın zamanda sınıflarda kullanılabileceği fikrini ortaya çıkardı. Peki Google Glass eğitime ne gibi yenilikler getirebilir.
- Google Glass arama özelliği sayesinde öğrenciler ve öğretmenlerin istedikleri zaman ve istedikleri yerden doğru bilgilere ulaşmalarını sağlayacak.
- Öğrenciler dersleri kaydetme imkanı bularak not tutmak için zaman kaybetmeyecekler.
- Google Glass ile çekilen videolar ve resimler ile daha interaktif sunumlar oluşturulabilcek, aynı zamanda sunum sırasında Google Glass’dan sunum takip edilerek dinleyiciler ile kurulan göz kontağı kesilmemiş olacak ve daha verimli sunumlar yapılabilcek.
- Video görüşme özelliği sayesinde web seminerleri düzenlemek artık daha kolay olacak, öğrenciler istedikleri yerde ve zamanda seminerlere katılma şansı bulacaklar. Bu aynı zamanda uzaktan öğretim sistemleri için Google Glass’ın çok verimli bir araç olacağını gösteriyor.
- QR kod okuma ve yorumlama özelliği sayesinde okulunuzun duvarlarını ve panolarını öğrenme araçlarına çevirebileceksiniz.
- Beden eğitimi derslerinde yapılan etkinliklerde öğrencilerin öğretmenlerin verdiği sözlü talimatları doğru yapıp yapmadıklarını görmelerini sağlayacak, öğrenciler kendi video kayıtlarını izleyerek hareketlerini değerlendirecek ve yaptıkları yanlışları tespit edecekler.
Google Glass’ın eğitimde bize sunabileceği imkanları saymakla bitiremeyiz. Google Glass’ın zamanla gelişimi ve öğretmenlerin yaratıcı fikirleriyle Google Glass iyi bir eğitim aracı olacağa benziyor.
Eğitim sistemine sağlayacağı tüm bu imkanların yanında bir çok eğitimci Google Glass’ın eğitimde olumsuz yanlarının da olabileceğini düşünüyor. Her teknolojik eğitim aracı gibi öğrenciler Google Glass’ı da bizlerin hayal edemeyeceği şekilde olumsuz yönde kullanabilirler. Bu da yeni sorunlar ve üretilmesi gereken yeni çözümler anlamına gelmektedir.
Unutmayalım ki bu sorunlar ile baş etmek için eğitimciler olarak bize düşen görev teknolojik araçları yasaklamak değil, öğrencilerimize nasıl doğru kullanılacağını öğretmek olmalıdır.
Kaynakça
http://foradian.com/googleglass/
http://www.huffingtonpost.com/vala-afshar/14-google-glass-innovativ_b_5410893.html
[…] http://www.egitimdeteknoloji.com/google-glass-nedir-nasil-kullanilir/ […]