PLN (Kişisel Gelişim Ağı)

0 460

Bundan çok değil 6 yıl önce birileri bana blog yazacaksın, Facebook ve Twitter’ı hergün kullanacaksın ve bunu kişisel, profesyonel gelişimin için yapacaksın deselerdi, sanırım gülüp geçerdim. Sevgili Özge Karaoğlu’nun Teknoloji ve Web 2.0 kursuna katıldığımda hala soru işaretlerim vardı. Biraz internette zaman geçirince twitter günlerim başladı ve hemen İngilizce öğretmenlerini takip etmeye başladım. İşte o günlerde PLN (Kişisel Öğrenme Ağı) kavramı ile tanıştım.

Globalleşen dünyamızda, internetin hayatımıza girmesiyle sınıflarımızın da globalleştiğini gördüm. Artık tavsiye, geri dönüt ve destek alabileceğim insanlar arasındaydım. Yavaş yavaş kendi kişisel ağımı oluşturmaya başlamıştım ve bu süreçle hayatım inanılmaz bir şekilde değişmeye başladı. PBL (Proje tabanlı Öğrenme) uygularken takıldığım bir kaç soruyu tweetleyince Brezilya’dan bir arkadaşım bana yardımcı olabileceğini ve elinde olan bir kitapçığı gönderebileceğini söylüyordu, üstelik bu kitapçık arkadaşımın zarif notu ile Brezilya’dan posta ile geldi bana. Katıldığım konferanslarda yurtiçi, yurtdışı hiç yalnızlık hissetmedim. Sunumlarımda beni destekleyen deniz aşırı arkadaşlarım oldu.

clapperboard

Hala oluşturmadıysanız, nasıl PLN oluşturabilirsiniz?

Twitter bunun için en uygun başlama noktası. Branşınızla ilgili yada eğitim ve teknoloji ile ilgili paylaşımlarda bulunan eğitimcileri takip etmeye başlayabilirsiniz. Uygun bir profil imajı seçip, 140 karakterle kendinizi tanıtmayı unutmayın. Bunu yaparken de öğretmen olduğunuzu mutlaka belirtin. Örneğin ben sadece eğitim ve teknoloji ile ilgili olan kişileri takip ediyorum. Twitter ve Facebook’u sadece mesleğim için kullanıyorum. Sadece takip etmek, daha çok okumanıza yardımcı olur ama tweetlere cevap vererek iletişime geçebilirsiniz. Siz de sınıflarınızda kullanmayı düşündüğünüz bir materyali, linki paylaşırsanız takip edilmeye de başlarsınız. Çünkü biz Kişisel Öğrenme Ağlarımızla birlikte daha çok öğreniyoruz.

Twitterla başlayan maceram Facebook’la devam etti burada da dahil olduğum öğretmen ve eğitim grupları var. Paylaştığım linkler genelde mesleğim ile ilgili. Twitter, Facebook, Linkedin, Pinterest kullandığım ve kişisel öğrenme ağımı oluşturmama yardım eden web siteleri, onlar aynı zamanda benim dijital portfolyom gibiler.

21. yüzyılın öğretmeninin sosyal medyanın kendisine sunduğu bu fırsattan yararlanması gerektiği kanaatindeyim. PLN’in ise bir öğretmen için ayrıcalık olduğunu düşünüyorum.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.