
Teknoloji Meraklısı Bir Türkçe/Edebiyat Öğretmeninden Yaz Tatili Okuma Önerileri
Yoğun ve verimli geçen koca bir senenin ardından artık hepimiz rahat bir nefes almak istiyoruz. Peki, bir öğretmen için bunun en güzel yollarından biri nedir? Elbette ki kitap okumak. 🙂
Aşağıda sizler için hazırladığım kitap önerilerini bulabilirsiniz. Öncelikle sizi dinlendirecek, çok fazla kafa yordurmayacak şeyler seçerek başladım. Sonlara doğruysa yeni eğitim-öğretim yılına hazırlanırken mutlaka okunması gerektiğini düşündüğüm kitapları sakladım. Şimdiden iyi okumalar. 🙂
Kişisel Gelişim Kitapları
1- Nüvide Gültunca Tulgar- Kendi Kutup Yıldızını Bul
“Seçtiğiniz hayat sizi mutlu ediyor mu? Yoksa başkalarının hayatını yaşamaktan, başkalarının arzularını karşılamaya çalışmaktan yorulduğunuzuz mu hissediyorsunuz? Kendinizi bu ormanın içinde kaybolmuş hissediyorsanız üzülmeyin. Sizi karanlıklardan çıkaracak olan birisi var: Kendiniz! Başınızı yukarı kaldırın, bakın ve görün; kendi kutup yıldızınızı bulun, onu izleyin.
Bu kitapta yer alan bütün cümleler, yaşam enerjinizi yitirdiğinizi hissettiğinizde ya da zorluklarla baş etmeye çalışırken yeterli güce sahip olmadığınızı düşündüğünüzde size güç verecek cümleler…”
2- Steve W. Price- Yumurta Gibi Kırılmayın, Teniz Topu Gibi Sıçrayın!
Bu kitap daha adını okur okumaz etkiliyor. Kitabına oldukça eğlenceli bir isim seçen yazar, dirençli insanların “10 Direnç Kuralı”na da kitabında yer veriyor.
“Dirençli insanlar, rüzgârda eğilen ağaçlar gibidirler.
Hayat, acıları ve zorlukları yönetme sanatıdır. Zorluklarla karşılaştığımızda ya onların hayatımıza yön vermelerini tercih ederiz. Ya da onlarla başa çıkmaya ve hayatımızın kontrolünü kendi elimize almaya çalışırız. Yumurta yere düşünce kırılır, teniz topu ise yere çarpar ve sonra yeniden yükselerek sıçrar. Dirençli insanlar, zor durumlarda “aktif başa çıkma” becerisini gösterirler ve kırılmak yerine, sıçramayı seçerler.”
3- Mümin Sekman- Her Şey Beyinde Başlar & Aklınızı Başınıza Toplama Kılavuzu!
Yine iddialı bir kitap ismi ve en az ismi kadar iddialı bir kitapla devam ediyoruz. Mümin Sekman’ın kişisel gelişim konusundaki uzmanlığı tartışılmaz. Pek çok yerde dinleme fırsatım oldu. Kitaplarını da okumanızı tavsiye ederim.
“Başarı, mutluluk, huzur beyinden gelir. İnsanın karakteri, kararları, kaderi kafasında şekillenir. Bazıları baştan kazanırken, bazıları kafadan kaybeder! Beyin vücudun % 2si olsa da, geri kalan % 98i yönetiyor. Önemli bir iş yaptığından başımızın üstünde yeri var! Bu kitap beyne, beyni anlatıyor. Aklını başına toplamak ve hayatını baştan aşağı değiştirmek isteyenler için!”
4- Kevın Hogan- Kişisel Gelişim Seti
Son zamanlarda tanıdığım bir yazar Kevın Hogan. Ancak sanırım biraz geç kalmışım. Dünyada kitapları “Best-Seller” listesinde olan, pek çok uluslararası konferansta konuşmacılık yapmış, sayısız eğitim vermiş bir yazar. Siz de benim gibi geç tanışanlardansanız birbirinden önemli konulardan oluşan kişisel gelişim setini okumanızı öneririm.
5- Dale Carnegie- Dijital Çağda Dost Kazanma ve İnsanları Etkilemenin Yolları
Yine dijital çağ kavramıyla karşı karşıyayız. Evet, dijital çağdayız. Teknoloji artık hayatımızın her yerinde. Birçok olumlu yönünden faydalandığımız bu dijital çağ, insan ilişkilerini nasıl etkiliyor? Dijital çağda nasıl sağlıklı iletişim kurarız? Bu kitapta tam da bu konuya cevap bulabilirsiniz.
“Dale Carnegie’nin kendisini kanıtlamış öğütleri yetmiş beş yıldan uzun süredir milyonlarca okura iş ve özel yaşamda başarı basamaklarını tırmandırıyor. Ve şimdi bu konudaki ilk ve en iyi çalışma “Dost Kazanmanın ve İnsanları Etkilemenin Yolu” günümüzün karmaşık yapısına uyarlandı.”
6- Andreas Mussenbrock- Felsefeyle Terapi (Felsefe Yoluyla Kişisel Gelişim)
Felsefe… Aslında sadece kelime anlamı bile o kadar çok şey anlatıyor ki… Yunanca “seviyorum, ardından gidiyorum, arıyorum” gibi anlamlara gelen “phileo” sözcüğü ve “bilgi, bilgelik” anlamlarına gelen “sophia” sözcüğünün birleşiminden oluşur felsefe sözcüğü. “Bilgelik sevgisi” yani bilgeliğe ve bilgiye değer vermek felsefenin temelini oluşturur. Sözcüğü oluşturan kelimeler de aslında bize bilginin sevmekle, ardından gitmekle, aramakla, değer vermekle bulunabileceğini anlatmıyor mu? Neyse, gelelim kitabımıza:
“Bir yaşama sanatı olarak felsefe: Büyük düşünürlerin fikirlerini ve düşüncelerini gündelik hayatımızdaki sorunlara nasıl uygulayabiliriz? Bu kitabın cevabını aradığı temel soru bu. Parmenides’ten Levinas’a, felsefe tarihinin en önemli filozoflarının öğretilerinden yola çıkılarak hazırlanan Felsefeyle Terapi, felsefeyi bu insanların hayatlarına uyguluyor. Bunun yanında filozofların kısa hayat hikâyeleri, öğretilerinin temel noktaları ve bunları gündelik hayatımıza nasıl uygulayabileceğimiz, bu sayede nasıl daha mutlu bir yaşam sürebileceğimiz sorularının cevapları da son derece berrak bir şekilde anlatılıyor.
Felsefeyle Terapi, ilham verici bir kişisel gelişim kitabı; en az iki kere okunacak bir yaşam kılavuzu…”
7- Simon Sinek- Start With Why: Neden ile Başla
Simon Sinek’in bu kitabı başarılı olan insanların sırrını açıklıyor bizlere. İki kitaptan oluşan “Neden ile Başla” serisi her şeyden önemli olanın her ne yapıyorsak yapalım bunu neden yaptığımız olduğunu vurguluyor. Zevkle okuyacaksınız.
Biraz da Edebiyat
8- Sabahattin Ali- Kürk Mantolu Madonna
Edebiyat bölümünde ilk sırayı edebiyatımızın en önemli eserlerinden sayılan, yıllar geçtikçe canlanan adeta bir başyapıta veriyorum. Bir tutkunun insan hayatını nereye götüreceğine, zamanında atılmayan adımların yıllar sonra bile insanı darmadağın edişine şahit olacağınız bu kitabı tek solukta bitireceğinize eminim.
“Kimi tutkular rehberimiz olur yaşam boyunca. Kollarıyla bizi sarar. Sorgulamadan peşlerinden gideriz ve hiç pişman olmayacağımızı biliriz. Yapıtlarında insanların görünmeyen yüzlerini ortaya çıkaran Sabahattin Ali, bu kitabında güçlü bir tutkunun resmini çiziyor. Düzenin sildiği kişiliklere, yaşamın uçuculuğuna ve aşkın olanaksızlığına dair, yanıtlanması zor sorular soruyor.”
9- George Orwell- Hayvan Çiftliği
Orwell’in bu eseri, dünya edebiyatında eleştirel roman türünün başyapıtlarından kabul edilir. Eserde hayvanlar üzerinden 1940’lardaki reel sosyalizm eleştirilir. Çarpıcı gerçeklerin ele alındığı bu roman, 7-8. sınıf düzeylerinden itibaren öğrencilerle de okunabilir. Özellikle, onları felsefi bir bakış açısına, görünenin ardındakini sorgulatmaya yönlendirmek için etkinlikler planlayabilirsiniz.
“Hayvan Çiftliği’nin başkişileri hayvanlardır. Bir çiftlikte yaşayan hayvanlar, kendilerini sömüren insanlara başkaldırıp çiftliğin yönetimini ele geçirir. Amaçları daha eşitlikçi bir topluluk oluşturmaktır. Aralarında en akıllı olan domuzlar, kısa sürede önder bir takım oluşturur; ama devrimi de yine onlar yolundan saptırır. Ne yazık ki insanlardan daha baskıcı, daha acımasız bir diktatörlük kurulmuştur artık. George Orwell, bu romanında tarihsel bir gerçeği eleştirmektedir. Romandaki önder domuzun, düpedüz Stalin’i simgelediği açıktır. Diğer kahramanlar gerçek kişileri çağrıştırmasalar da bir diktatörlük ortamında olabilecek kişilerdir.”
10- Gabriel Garcia Marquez- Yüzyıllık Yalnızlık
Bu kitap tek kelime ile anlatılacak olsa sanıyorum ki şaheser, denirdi. Yazılması iki yıl kadar kısa bir vakit alsa da aslında 16 yıllık bir emeğin ürünü olduğunu yazarın söylemlerinden bildiğimiz bu roman Nobel ödüllü olması bakımından da dikkate değer. Gelin yazar, kitabı için neler demiş ona bakalım:
“Yüzyıllık Yalnızlık’ı yazmaya başladığımda, çocukluğumda beni etkilemiş olan her şeyi edebiyat aracılığıyla aktarabileceğim bir yol bulmak istiyordum. Çok kasvetli kocaman bir evde, toprak yiyen bir kız kardeş, geleceği sezen bir büyükanne ve mutlulukla çılgınlık arasında ayrım gözetmeyen, adları bir örnek bir yığın hısım akraba arasında geçen çocukluk günlerimi sanatsal bir dille ardımda bırakmaktı amacım. Yüzyıllık Yalnızlık’ı iki yıldan daha kısa bir sürede yazdım. Ama yazı makinemin başına oturmadan önce bu kitap hakkında düşünmek on beş, on altı yılımı aldı. Kitaplarımda gerçekliğe dayanmayan tek cümle bulamazsınız.“
11- John Green- Aynı Yıldızın Altında
Aynı Yıldızın Altında, kanser hastası bir çocuğun başından geçenleri etkileyici bir dille anlatan oldukça duygusal bir roman. Bu yıl 8. sınıf öğrencilerimizle okuduğumuz ve öğrencilerimizin çok sevdiğini gözlemlediğim bir kitaptı. Kimi zaman güldüren kimi zaman da hıçkırıklara boğduran bu kitabı, okuma listenize mutlaka ekleyin derim.
“On altı yaşındaki kanser hastası Hazel Grace’in birkaç yıl daha yaşamasını garanti eden tıp mucizesine rağmen hastalığı ölümcüldür ve konulan teşhisle birlikte yıldızlar, öyküsünün son bölümünü çoktan kaleme almıştır.
Fakat Augustus Waters isimli yakışıklı bir sürpriz karakter, Kanserli Çocuklar İçin Destek Grubu’nda boy gösterince Hazel’ın hayatı bambaşka bir yöne sapar ve bu zeki çocuğun çekimine karşı koyamayan kızın öyküsü yeniden yazılır.”
12- Elif Şafak- Ustam ve Ben
Hiç bitmesin istediğim kitaplardan biriydi Ustam ve Ben. Her bir sayfasında binbir anlam yüklü, zamanın ötesinde cümleler bulduğum bir kitaptı. Özellikle Osmanlı döneminden esinlenilmiş romanları okumaktan zevk alıyorsanız –benim gibi– oldukça hoşunuza gidecek bir roman.
“Tarihimizin en önemli ve çalkantılı dönemlerinden biri olan 16. yüzyılda İstanbul Hindistan’dan gelen beyaz bir fil ve onun sırlarla dolu bakıcısı: Çota ile Cihan. Filbaz aynı zamanda bir üstadın çırağı. Ustası ise Sinan. Bu toprakların yetiştirdiği en büyük mimar. Elif Şafak’ın muazzam hayal gücü ve zengin diliyle Osmanlı tarihinin derinliklerine doğru şaşırtıcı bir yolculuğa çıkıyoruz. Karşılıksız bir aşk, iktidar kavgaları, yobazlığın ortasında yeşeren sanat ve beklenmedik bir ihanet. Bir tarafta bilime ve öğrenmeye inananlar, bir tarafta gelişmeyi durduranlar… Ustam ve Ben, tarihi kişiliklerin, camilerin, kütüphanelerin, türbelerin, köprülerin resmigeçit yaptığı, rengârenk, canlı, sürprizlerle dolu bir dönem hikâyesi. Öyle bir hayal dünyası ki içindeki konular ve tartışmalar günümüze dair de çok şey söylüyor. Uzun süre hafızalardan silinmeyecek, çok konuşulacak bir roman. İstanbul dediğin unutkanlıklar şehri. Orada her şey suya yazılmış. Ustamın eserleri hariç, onunkiler taşa kazınmış. O taşlardan birine bir sır sakladık. Çok zaman geçti üzerinden, nice alametler birikti ama hâlâ orada olmalı, bıraktığımız noktada. Bilmem bulan çıkar mı? Bulsa bile anlar mı? Ustamdan geriye kalan yüzlerce eserden ve binlerce, binlerce taştan bir tanesi var ki, altında gizli Arzın Merkezi.”
http://www.dr.com.tr/Kitap/Ustam-ve-Ben/Elif-Safak/Edebiyat/Roman/Turkiye-Roman/urunno=0000000572039
13- İskender Pala- Mihmandar
Yine tarihsel bir romanla devam ediyorum. İskender Pala’nın tüm romanlarını severek okurum. Mihmandar da yine Pala’nın kalemine yakışır bir kitap olmuş. Eğer bugüne kadar İskender Pala’nın kalemiyle tanışmadıysanız mutlaka bir yerden başlayın derim. Yalnız kitabı okurken zaman zaman Türkçe sözlüğe ve yine İskender Pala’nın yazdığı Ansiklopedik Divan Şiiri Sözlüğü’ne ihtiyaç duyabilirsiniz. “Bir kitabı okumak için kaç yere birden bakacağım?” demeyin. Anlamlandırmak için araladığınız her kapı sizi bambaşka âlemlere götürecek ve emin olun pişman olmayacaksınız. 🙂
“Peygamberin mihmandârı! Bir arzun varsa yapayım. Bir vasiyetin varsa yerine getireyim! “Ey Emir! Sakın Allah’ın dinini bozma, müminler arasına fitne girmesine müsaade etme. Askere adalet ile muamele eyle ve düşman karşısında can kaygusu çekme. Bana gelince, senden ve senin ait olduğun şu dünyadan hiçbir şey istemediğimi bil ve herkese böylece ilan et. Şurada can oynatan cengâverlerden son arzum odur ki Azrail (a.s) bize uğradıktan sonra naşımı Konstantiniyye surlarına yakın götürsünler. O gün savaş hattı nerede oluşursa, bedenimi o noktaya kadar taşısınlar ve orada, savaşan mücahitlerin arasında beni defneylesinler. Ta ki atlarımızın ayakları bedenimi çiğnemiş olsun, Bizans dokunamasın. Ayrıca, eğer yapabiliyorlarsa, cenazemi kendi atımın arkasında bir sedyeye bağlayıp taşısınlar. Tıpkı Kutlu Nebiyi getiren Kusvânın Medine’de bizim hanemizi bulduğu gibi o da benim için nereye gideceğini ve nerede duracağını bulacaktır.”
http://www.dr.com.tr/Kitap/Mihmandar/Iskender-Pala/Edebiyat/Roman/Turkiye-Roman/urunno=0000000575513
14- Wladimir Bartol- Fedailerin Kalesi Alamut
Hasan Sabbah ve fedailerinin hikâyesi farklı kalemlerden günümüze kadar anlatılagelmiştir. Bir yönüyle ürperten, bir yönüyle merak edilen ilginç bir tarafı vardır. Bu kitap da o dönemi anlatan, Alamut kalesinin içini gözler önüne seren bir eser. Heyecanla okuyacağınıza eminim.
“Hasan Sabbah’ın, Alamut Kalesinin, fedailerin ve cennet bahçelerinin hikâyesi. Bir tarafta Hasan Sabbah’ın yeryüzü cennetiyle yeni tanışan güzel köleler, diğer tarafta onun en güvenilir savaşçıları olan fedailer. Sabbah’ın yarattığı cennetin içinde gözleri açıldığında hepsinin hayatı hiç umulmadık bir şekilde değişir. Hikâye 11. yüzyıl İran’ında, kendini peygamber ilan eden Hasan Sabbah’ın, seçilmiş bir grup insanı intihar suikastçısına dönüştürerek bölgede hâkimiyet kurmak için çılgınca ve aynı zamanda zekice bir plan tasarladığı Alamut Kalesi’nde geçmektedir.”
15- Adalet Ağaoğlu- Dar Zamanlar Üçlemesi
Adalet Ağaoğlu’nun Dar Zamanlar Üçlemesi, “Ölmeye Yatmak”, “Bir Düğün Gecesi” ve “Hayır” adlı kitaplardan oluşuyor. Bu üçlemede en dikkat çekici özellik Ağaoğlu’nun zamana bakış açısı ve bunu bize yansıtma biçimidir. Kendisi bu konuda şöyle demiştir:
“İlk kitabımdan başlayarak hep insanın zamanla ilişkisini yakalamaya çalıştım. Örneğin Ölmeye Yatmak, Bir Düğün Gecesi ve Hayır’dan oluşan üçlememe ‘Dar Zamanlar’ adını verdim, çünkü bu kitaplarda öznel olarak son derece geniş ama nesnel olarak çok dar zaman dilimler ele alınıyor.”
16- Khaled Hosseini- Uçurtma Avcısı, Bin Muhteşem Güneş, Ve Dağlar Yankılandı
Yüreğinizi titretecek bir şeyler mi okumak istiyorsunuz? Khaled Hosseini’nin kitapları tam size göre. Eğer birini bile okuduysanız zaten bir diğerini sabırsızlıkla bekliyorsunuzdur.
17- Yaşar Kemal- İnce Memed
Yaşar Kemalin 32 yıllık bir zaman diliminde yazdığı, 4 kitap şeklinde basılan İnce Memed, Türk edebiyatının en önemli klasiklerinden. Eğer hala okumadıysanız bu yaz mutlaka okuyun.
18- Stephen Hawking- Zamanın Kısa Tarihi
Biraz da bilim diyelim mi? Stephen Hawking’in bu kitabı bilimi en yalın haliyle sunuyor bizlere. E=mc² dışında hiçbir formüle yer vermeyen bu kitapta –ki bu yönüyle tam bana göre J- Hawking’in, kavramların daha kolay anlaşılabilmesi için görsellerle zenginleştirdiği göze çarpıyor. Herkesin anlayabileceği bir dil kullanması bakımından bilimi merak eden ama karmaşık bulanlar için harika bir kaynak. Öğrencilerimize de tavsiye edebileceğimiz, onların bilime ilgisini artırabilecek bir kitap.
Ayrıca Hawking, kitabın son baskısı için yepyeni bir bölüm de ekleyerek dinamizmi korumuş. Bu da ilgi çekici detaylardan biri oldu bence.
Eğitime Dair Kitaplar
19- Sir Ken Robinson- Öz
Kendini eğitime adamış olmak ya da kıyısından köşesinden bir şekilde eğitimle ilgilenmek bu kitabı okumuş olmak için yeterli bir sebep bence. İnsanın özündeki kudreti idrak etmesine yardımcı olan, gerçek hayat öykülerinden beslenerek insana özünü sorgulatan güzel bir kitap.
“Yeteneğin kişisel tutkuyla buluştuğu nokta: Öz. Kendi güçlerinin farkında olan, gerçek bedensel tabiatlarını anlayan ve yenilenme konusundaki potansiyellerinin farkında olan insanlar Özlerini bulmuş demektir.”
http://www.dr.com.tr/Kitap/Oz/Ken-Robinson/Egitim-Basvuru/Kisisel-Gelisim/urunno=0000000326440
20- Mutlu Dinçer- Yeni Paradigma
Günümüzde sürekli bir değişimden bahsediyoruz. Peki, bu değişimi her alanda derleyip toplamak gerekirse nasıl tespitler çıkar ortaya? İşte bu kitapta birçok alanda gerçekleşen değişime dair önemli tespitleri bulabiliriz.
“Yeni olan, eskinin içinde filizlendiği için, eskinin bakış açılarıyla yeniyi anlamakta zorlanıyoruz. Sözgelimi 1990’lı yıllarda internet hayatımıza girdiğinde çoğumuz şüpheyle bakıyorduk. Sanal dükkân açılacakmış da, oradan satış olacakmış da, insanlar mağazaya gitmeyecekmiş de… Hatta banka şubesi bile olacakmış…
Aradan 10 yıl geçmeden hepsi gerçekleşti, hatta hayal edilenlerin çok ötesinde… Bugün, doğmamış bebeğimizin resimlerini dünyayla paylaşıyoruz ve daha neler neler yapıyoruz. Bunları hiçbirimiz hayal dahi etmiyorduk, edemiyorduk…”
“Optimist İdea’nın 2014 yılındaki konusu Yeni Paradigma. Farklı disiplinlerden 18 düşünür/yazar/uzman bir araya gelerek “nelerin değişmekte olduğuna” dair zihin açıcı tespitlerini bir kitapta topladılar. Yaşanan değişimin belirginleşmeye başlayan temel özelliklerine dair 18 ayrı kalemden 18 dünya resmi…”
21- Erich Schmidt & Jared Cohen- Yeni Dijital Çağ
Optimist Yayınlarından yine günümüz için büyük önem taşıyan bir kitap: Yeni Dijital Çağ. Daha kapağından insanı etkileyen bir yapısı var. “İnsanların, Ulusların ve İş Dünyasının Geleceğini Yeni Baştan Şekillendirmek” diyor. Peki, nasıl olacak bu şekillendirme?
Google yönetim kurulu başkanı Erich Schmidt ve Google Ideas yöneticisi Jared Cohen tarafından yazılan bu eser tam da yazın okunup üzerine sakince düşünülecek bir kitap bence.
“Google’ı küçük bir startup’tan dünyanın en etkili şirketlerinden birine dönüştüren Eric Schmidt ile Google Ideas’ın yöneticisi ve dışişleri bakanları Condoleezza Rice ve Hillary Clinton’ın danışmanlarından Jared Cohen, bilgi ve deneyimlerini birleştirerek gelecek hakkındaki en zorlu sorulara yanıt arıyorlar. Gelecekte en güçlü kim olacak, yurttaşlar mı yoksa devlet mi? Teknoloji, terörizmi kolaylaştıracak mı yoksa zorlaştıracak mı? Mahremiyetle güvenlik arasındaki ilişki nasıl olacak ve yeni dijital çağın bir parçası olmak için nelerden vazgeçmek zorunda kalacağız?”
22- Jonathan Bergmann & Aaron Sams- Flipped Learning
Geçtiğimiz günlerde Atlanta’da çok önemli bir konferans düzenlendi: ISTE2014. Orada olamasam da büyük bir heyecanla her günün akışını takip etmeye çalıştım. Konferansta ilgimi çeken detaylardan biri, sergilenen kitaplar oldu. Tüm dünyada değişen eğitim anlayışına yönelik yayınlanan bu kitaplar, her eğitimcinin okuması gereken önemli bir kaynak niteliğinde. Konferansla eş zamanlı yayınlanan önemli kitaplardan biri de Flipped Learning. Kitabın yazarlarından Jonathan Bergmann bu kitap için şu sözleri söylüyor:
“Bu kitap, öğretmenlerin sadece sınıflarını ters yüz etmelerini değil Flipped Learning ile sınıflarını daha derinlemesine kucaklamalarını sağlayacak.”
https://www.iste.org/resources/product?id=3014
23- Mike Ribble- Digital Citizenship in Schools
Dijital vatandaşlık her okulun ciddi anlamda önemsemesi ve üzerine çalışması gereken bir konu. Dijital çağda yaşayıp dijital vatandaşlar yetiştirmemek uzun vadede istenmedik sonuçlar doğmasına neden olabilir. Bu yüzden önce biz eğitimciler bilinçlenmeli sonra da öğrencilerimizi bilinçlendirmeliyiz. Bu kaynak da bu konuda oldukça yardımcı olacak gibi gözüküyor.
https://www.iste.org/resources/product?id=2111
24- Peggy Grant & Dale Basye- Personalized Learning
Bu kitap da yine ISTE2014 ile eş zamanlı olarak yayınlanması beklenen kitaplardandı. Öğrencilerin bireysel öğrenmelerine en doğru katkıyı yapabilmek için neler yapılması gerektiği adım adım anlatılmış.
Kitapta bulabileceklerinizi ana hatlarıyla yazmak gerekirse şöyle:
-Bireyselleştirilmiş öğrenmenin farklı sınıf düzeylerinde ve farklı öğrenenlerde nasıl göründüğüyle ilgili örnekler,
-Bireyselleştirilmiş öğrenme aktivitelerinin öğrencileri Common Core ve ISTE standartlarında nasıl buluşturduğuna dair bir bakış,
-Kullanılacak teknolojilerin ve araçların karşılaştırması, eğitimde kullanılacak cihazı seçme kriterleri,
-Birebir bireyselleştirilmiş öğrenme sürecini planlarken yararlanabileceğiniz bir rehber, anketler, kontrol listeleri ve diğer değerlendirme araçları.
https://www.iste.org/resources/product?id=3122
25- Gülbeniz Akduman & Zeki Yüksekbilgili- Eğitim Oyunları
“14 yıl kişisel ve yönetsel gelişim konularında farklı sektörlerde eğitim veren Gülbeniz Akduman ve verdiği eğitimlerin daha etkili ve eğlenceli olması isteğiyle taradığı yabancı kaynakların kültürel ve iş yapış şekli olarak Türklerinkine uygun olmaması sebebiyle bu alanda uygulamalar geliştiren Zeki Yüksekbilgili, tüm birikimlerini bu kitapta derlediler. Eğitmenlerin sadece anlatan ve uygulayan taraf olduğunda eğitim veriminin düştüğüne inanan yazarlar eğitmen olarak katılımcıların hoş vakit geçirmelerini ve aktif katılımı sağlamaları için 70 eğitsel oyun hazırladı. Oyunların amaçları uygulama alanları süresi tavsiye edilen kişi sayısı ve gerekli malzemelerle birlikte nasıl oynandığını anlaşılır şekilde anlatan Eğitim Oyunları tam bir yardımcı kitap niteliğinde.”
Bu listeye eklemek istediğiniz kitaplar varsa lütfen yorum olarak paylaşın. Çünkü biliyorsunuz #paylaşmakgüzeldir 😉